torstai 26. tammikuuta 2012

Leikkaus huomenna

26.08.2009 18:55 | mamma

Pätkän lentomatka sujui ihan hyvin. Väsynyt pikkuneiti nukkui eilisen ja suurimman osan tätä päivää. Vointi on ollut kohtuullisen hyvä, masu on vaivannut tuttuun tapaan.

Tänään meitä kävivät jututtamassa nuori (tosi nuori) kardiologi, anestesialääkäri sekä leikkauksen suorittava kirurgi. Sekä anestesialääkäri että erityisesti kirurgi sanoivat suoraan sen, mitä on pelätty, eli tilanne on erittäin huono. Eri vaihtoehtoja on kuulemma punnittu ja tultu siihen tulokseen, että leikkaus nyt on ainoa vaihtoehto eli se tehdään ja sitten nähdään miten Pätkä siitä toipuu. Kun kysyin ennusteen prosenttilukua, kirurgi sanoi, että leikkauksesta sinänsä selviytyy hengissä 95% potilaista, mutta Pätkän kohdalla ei halunnut antaa jatkosta minkäänlaista arviota. Keuhkot ovat niin huonossa kunnossa, että kaikki mahdolliset infektiot, joita kaikkien leikkausten jälkitilana usein ja jopa yleensä tulee, tulevat olemaan äärettömän raskaita. Toisekseen ei tiedetä, auttaako leikkaus keuhkojen tilannetta mitenkään. Jos ei auta, niin ennuste ei ole tietenkään kovinkaan hyvä.

Sehän on toki aivan sama, vaikka ennuste olisi vain 1% selviytymisen osalta, pakkohan siihen olisi tässä tilanteessa uskoa ja luottaa. Ja eihän kukaan, lääkärikään, ole selvännäkijä.

Mutta elämme kovia aikoja.