keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Kivat synttärit ja vähän kurjempia päiviä


18.05.2010 21:44 | mamma
Pätkä täytti 1 vuotta ja synttärit meni kivasti. Heti aamusta osaston väki tuli laulamaan onnittelulaulun porukalla ja Pätkä sai päivän ensimmäisen lahjapaketin. Kovin oli tohinassa neiti tästä. Iltapäivällä käytiin kotona synttärikahveilla, mukana oli paljon kaikenikäisiä sukulaisia. Neiti väsähti tohinasta ja loppuilta meni yskiessä ja itkiessä. Siitä lähtien olotila ei ole ollut paras mahdollinen, hengitys on ahtaalla, yskä välillä limaista ja välillä kuivaa, ja ventolinea kuluu. Joka päivä on myös mitattu kuumelukemia, mutta lämpö on onneksi myös laskenut - voi johtua myös tästä helvetillisestä helteestä että Pätkä on välillä kuumeisen oloinen.

Pätkällä on pidetty saturaatiomittaria nukkuessa, myös päiväunilla. Tänään kuitenkin kun mamma meni osastolle aamulla, neiti oli päiväunilla ilman mittaria, oli kuulemma nukkunut jo jonkin aikaa. Pätkän oma hoitaja oli kahvilla ja häntä "lomittamassa" oli vieraampi hoitaja. Mamma laittoi mittarin heti paikalleen ja kas kummaa - saturaatio oli 85 ja tippui jatkuvasti myös sen alle. Ja mahdollisesti/luultavasti ollut jo siis jonkin aikaa. Mittarin paikkaa vaihdettiin, haettiin uusi anturi ja imettiin mutta saturaatio nousi yhdeksäänkymmeneen vasta lisähappea huudattamalla. Hirvittää ajatellakin, kuinka kauan Pätkän hapetus oli ollut tuolla tasolla - tai alempana. Jos siis oli nukkunut "jo jonkin aikaa" ilman mittaria.

Mamma tietysti tästä kommentoimaan, että miksei mittaria ole laitettu. Tuuraavalla hoitajalla oli käsitys, että mittaria pidetään päällä vain kun "Pätkä on yksin". Johon mamma ihmettelemään, että eihän Pätkää ikinä pidetä yksin. Kuka sellaista on suunnitellut? Asia sitten selvisi lääkärin kierrolla - osastolla tehty Pätkän hoitoa koskevia päätöksiä, vanhempia yhtään kuulematta. Tällä kertaa päätös oli, että Pätkä ei tarvitse jatkuvaa valvontaa. Saturaatiomittari riittää ja hoitajan käynti "usein". Perusteluna se, että neiti pärjää niin hyvin trakari tulpattuna. Voi olla, että terveenä pärjääkin, mutta tällä hetkellä tyttö ei juurikaan hengitä yläkautta koska on niin käsittämättömän ahtaalla ja räkäinen. No, uutta käytäntöä ei kuulemma oteta käyttöön ennen kuin Pätkä on parantunut räkätaudista. Ylipäätään trakarilapsen jättäminen hetkeksikään yksin on kyllä asia, josta on tiuhaan varoiteltu kaikkialla muualla, mm. yliopistosairaalassa…

Tarpeetonta sanoa, että isi ja mamma eivät tähän järjestelyyn suostuneet. Mikäli lastenosasto siis siirtyy edellä mainittuun hoitokäytäntöön, Pätkä tulee kotiin ja mamma hoitaa hänet yksin. Mamma ei jätä lastaan hetkeksikään saturaatiomonitorin varaan, ei niin kauan kuin lapsella on trakeostooma. Mikäli trakarista vieroitus onnistuu elokuussa, mamma ja isi aikovat hoitaa lapsensa sitten vaikka päällään seisten kotona siihen saakka - mikäli neiti pysyy terveenä. ”Ei tartte auttaa!”
Eniten tässä potuttaa se, että tällaiset asiat kerrotaan ilmoitusluontoisesti, edes kysymättä vanhempien mielipidettä - niin tai kysyttiinhän sitä sitten hoitajien toimesta jälkikäteen, että miltä nyt tuntuu. No ei tunnu kovin hyvältä.